OFFLINE hajó: a foglaláshoz a bérbeadó visszaigazolása szükséges (1 munkanap)!
ONLINE hajó: 2 perc alatt lefoglalható!

Tartalom

Sosem hajóztál? - Kezdd el!

Sosem hajóztál? – Kezdd el! ... Avagy mit érdemes tudni a hajózásról

Tetszik ez a cikk: 

Most legszívesebben azt mondanám, hogy ahhoz, hogy igazán szerelembe ess, kezd az egészet kis lépések sorozatával, hogy kiélvezhesd a folyamat ízeinek és érzés kavalkádjának összeérését. Ezt mondanám. De le nem írhatom, hiszen gondolom Te sem vagy már 10 éves, hogy a pecás öregúrtól a parton elkérjed a csónakját (persze minden bátorságodat összeszedve), hogy a két, egyszerű kezelhetőségűnek tűnő evező segítségével uralhasd életed első vízi eszközét.

Ezért inkább azt mondom, hogy ha van ismerősöd, aki szokott valamilyen formában hajózni, menj el vele. Amennyiben ilyen nagyra becsült szokásokkal rendelkező kedves ismerősöd nincs, kipróbálás kedvéért bérelj hajót kapitánnyal (a hivatásos hajóvezetőt szaknyelven skippernek hívják, legtöbb bérbeadó tud biztosítani - „skipper kérhető”) vagy rögtön tegyél azért, hogy Te lehess másoknak az ilyen közkedvelt, jogsival rendelkező barátja.

Keress egy tanfolyamot (portálunk ebben segítséget nyújt). Egy ilyen tanfolyamon el is tudnak rögtön juttatni Téged a belvízi sportcélú hajóvezetői vizsgáig, amely után vezetői engedélyed lesz, tehát, már is Kapitány vagy! :) Persze, Igazi Kapitánnyá válni ettől azért nehezebb. Javaslom, hogy szánj a tanfolyamra egy kis időt. Hosszú távon általában elmondható, hogy hatékonyabbak az egy blokkban megtartott tanfolyamok, mert akkor a tanfolyamisták nem aprózódnak el annyira a hétköznapi dolgok és a tananyag között, mintha csak hétvégi turnusról van szó. Persze, ez is lelkierő kérdése, ha hét közben tudsz egyedül, magadban a tananyaggal foglalkozni, különösebb kényszerítő ráhatás nélkül, akkor már most is biztosan sok ember példaképe lehetsz. Komolyan mondva, a Hajózási Szabályzat elsajátításához egy kis elmélyülés szükséges a vizsgateszt eredményes kitöltése érdekében, a gyakorlati tudnivalók elsajátításának mélysége pedig a későbbi élményeidet fogják igen jelentősen meghatározni. Tehát akár vitorlás, akár motoros hajó kapitányává akarsz válni, vegyed komolyan!

Egy ilyen aktív pihenéssel töltött egy hét általában mindenkit felpörget, szóval szó szerint feltöltődést nyújt, jobban, mint egy passzív pihenést nyújtó wellness 3-4-napos szállodai szolgáltatáscsomag, hiszen újfajta kihívások elé nézel. Ráadásul árban is valahol egy kategóriában mozognak. Egy egyhetes tanfolyam ára a Balatonnál 80- 100 e Ft körül mozog + a hatósági vizsgadíj, kb. ennyiért tud 2 fő eltölteni 3-4 napot egy balatonparti szállodában is. Szóval ha innen nézed, máris egyértelmű, hogy vitorlázni nem olyan drága mulatság.

Később, mikor már Kapitány vagy, csak hajót kell bérelned. Ahhoz, hogy saját hajót vegyél, viszonylag sok szabadidővel kell rendelkezned, hogy megérje. Ha csak egy-pár hétvégéd van hajózásra a szezonban, akkor mindenképppraktikusabb bérelned. Ráadásul akkor csak be kell szállnod a hajóba, és nem a pókhálók eltakarításával kell kezdened a kikapcsolódást.

Szóval hajóbérlés. Számolj utána: akár baráti társasággal, akár családdal akarsz elmenni bármilyen szállodába vagy apartmanba az egy főre jutó összeg kb…. hát, ez attól is függ, hogy milyenek az igényeid. De ha egy nagyon alapszolgáltatású szállást választasz, annak az árával is versenyre fog tudni kelni egy gyönyörű, és már nem kicsi hajó bérleti díja. Persze, itt és most az élmény exkluzivitását szóba sem hozom, meg azt, hogy a magatok urai vagytok! Hogy hajóval mentek a kedvenc balatonparti éttermetekbe, és, természetesen semmilyen szárazföldi programról nem kell lemondanod, csak nem autóval keresel parkolóhelyet, hanem hajóval. Elszakadhatsz a nyüzsitől, megtapasztalod a végtelen érzést, ami gondolom, így hihetetlen annak, aki eddig csak a Balaton partján állt, és nem a közepén élvezte a szelet a bőrén.

Szerintem, vágj bele, egyszerűbb lesz, mint gondolnád, hiszen egyre több ismerőssel is fogsz rendelkezni, aki ebben majd támogatni fog. Keresgess a bookaboat portálon, és máris meggyőződhetsz arról, hogy egyszerűbb elkezdeni, mint az valaha is gondoltad volna.

 

Vajon drága dolog a vitorlázás?

Tapasztalatunk szerint bármilyen vízparti nyaralással vagy wellness-hétvégével összemérhető, pl. egy baráti társasággal hajón eltöltött hétvége nekünk fejenként 15-20eFt-ból szokott kijönni - manőveritallal együtt. Hozzávetőleges árak, persze minden függ a szezontól, hajótól, bérbeadótól:

 

Belvízi sportcélú vitorlás és motoros hajóvezetői jogosítvány

80-100eFt / fő

+60-78eFt hatósági vizsgadíj

Ezzel a jogsival Európa bármelyik taván vagy folyóján vezethetsz vitorlás vagy motoros kishajót (max. 20m / 12fő)

Hétvégi hajóbérlés a Balcsin, kisebb hajók (max 6fő)

70-150eFt / hajó

Két éjszaka szállással együtt: a hajókon nagyon jót lehet aludni (a kikőtőben nincs hullámzás), ráadásul a szállás garantáltan vízparti J Kikötőkben mindig van a hajósok részére fenntartott fürdési lehetőség, konyha, étterem.

Hétvégi hajóbérlés a Balcsin, nagyobb hajók (7-12fő)

150-300eFt / hajó

Nagyobb hajókon a nagyobb befogadóképesség mellett több kényelmi funkció is helyet kap (GPS, autopilóta, fürdőszoba, stb.).

Egyhetes hajóbérlés az Adrián (7-12 fő)

1000-3000eur / hajó

Az ár jelentősen függ a szezontól és a hajó felszereltségétől – összességében azonban összemérhető egy tengerparti nyaralás árával,

 

Jó szelet, jó pihenést kívánunk!

  
Kövess magyarul: bookaboat on facebook
Follow in English: bookaboat on Twitter

Heti ajánlatokat kérek: 
Regisztrálás
Ajánlatot kérek gomb
 
 

 

ITT A NYÁR

Last minute 20-50% 

Last minute yachts

 Jó hajót időben foglaljon!

Ajánlatot kérek...

 

Mikor béreljek hajót?

 
 

Vitorlás könyvek:

 

Gyerünk vitorlázni hátlap

Megnézem!

Gyereknek, felnőttnek!